Széchenyi Vasútmodellező Klub

KezdőlapVillamosH0eTerepasztalokGalériaKapcsolat

 
 

Akácos út
Albertfalva kitérő
Bartók Béla út
Békás-patak
E-gitár utca
Elágazás
Franczstadt
Grinzing
Kórház
Közraktár
Műszergyár
Nils Holgersson p.
Nyolcas forduló
Nyolcas kocsiszín
Oktatási központRüby-hurok
Segítő Mária utca
Sportpálya
Stadtpark
Szent András tér
Szilágyi E. fasor
Török Flóris utca
Vásárcsarnok

 

 

   

 

A Vásárcsarnok modul építése

 

  • Legfrissebb változások:

2017.04.02.

 

  • Utolsó simítások

A modul igazán látványos részei szinte már készen vannak, így a többi részletre is koncentrálhatunk. Már csak a finomítsok hiányoznak az asztalról, mint például a lámpák, az asztalok a mozgóárus előtt, és szintén ilyen volt a házak mögötti kert kialakítása is.


Sövénnyel határolt közös kert készült a házak mögé

Korábban csak egy üres füves terület jelezte, hogy ittvalaminek ki van hagyva a hely – mostanra ez a rész is elnyerte a kívánt formáját.

Néhány részlet tehát, ami hátra maradt a befejezésig, legközelebb ezekkel jelentkezünk, ahogy sikerül megvalósítani őket.

 

  • Korábbi események:

  • Az alapötlet:

A nagyvárosok képének gyakori jellemzői a vásárcsarnokok épületei, így mi is arra az elhatározásra jutottunk, hogy építünk egy modult ennek a témának a jegyében. A csarnoképület egy szélső szabványos modulon kap helyet, ami lehetővé teszi, hogy a modul szélén lévő falat plexivel helyettesítsük, betekintést engedve ezzel a csarnok belsejébe.

  • A megvalósítás:

Némi pihentetés után kezdtük meg a vásárcsarnok és környezetének kialakítását. A modulra már egy ideje felkerültek a vágányok, a várakozás oka a 4 mm-es rétegelt lemez hiánya volt, ami az út sínkoronával egy szintre hozása miatt szükséges. Amint ez is fölkerült a modulra, megkezdődhetett a terepépítés.


 A csarnok körüli piactér viacolorburkolatú lesz.

Három ház lesz a merőleges utca bal oldalán, melyeket már korábban összeépítettünk. Az utcából lehet majd behajtani a piactérre, ahol kint is árusok fogják kínálni portékáikat.


 Az utca lendő házai. Itt még nincsenek rögzítve. Belső világítás lesz bennük, mögötük pedig keskeny udvar

Hamar rá is tértünk a piactér kialakítására. A már leragasztott dekorlapok köré, mint ahogy az a valóságban is van, szegély került.


Így készült. Súlyokkkal szorítottuk oda a szegélyt a kanyarulatnál

A szegélyezéssel egyidejűleg a csarnoktól jobbra készülő parkoló is körvonalazódik, ide beszabtuk a szükséges két darab 2 cm szélességű járdaelemet is.


A leendő parkoló már könnyen kivehető

Mindezek végeztével a járádákat lefestettük, a viacolornál – hogy ne maradjon műanyaghatású – a kövek között befolyattuk fekete festékkel, a modul két szélén lévő sávot pedig a szabványnak megfelelőlen leszórtuk fűvel. Az útburkolati jelek felfestése után pedig a közlekedőutak kialakítása el is készült.


A viacolor koszolása hígított Revell festékkel történt
  • Központi elemeink: a csarnoképület és a piac

Az épület kiválasztásakor a stílus volt a mgehatározó jegy. Olyan épületet szerettünk volna, amely – ha átalakításokkal elérve is, de – első ránézésre is egyértelművé teszi, hogy mi látható a modulon. A választásunk a Kibri egyik raktárházra esett. Rövid falai lévén a két oldalt egybeépítettük, hogy kellően hosszú legyen a csarnok.


 Ez lesz a csarnoképület. A hiányzó hátsó fal nem baki, az épület be lesz rendezve

Az épület hamar, még az utak építése alatt szerkezetkész lett. Feltűnhet, hogy a hátsó fal hiányzik: mint ahogy említettük, ez nem véletlen, hiszen – ahogy a fentebbi képeken is látható – az épület a modul szélén lesz, ezért a 4. falat plexiből fogjuk elkészíteni, hogy az épületet berendezve látványossá és egyedivé tegyük a modult.

Az elkészült csarnoképületet egy egybefüggő sztirollapra helyezve tudtuk a berendezést elkészíteni. A belső tér két részre tagoldódik: egyik oldalon az épített pavilonokkal rendelkező állandó árusok találhatók, míg a túloldalt a heti vásár eladói rendezhetik be standjaikat.


Az állandó kis üzletek pavilonjai, itt még a fölragasztás előtt

Kívül az előtér is megtelik élettel a heti piacnap alkalmával, ezt a részt a mozgó- és kirakodóárusok foglalják el. Az érdeklődés itt sem kisebb, mint a benti részeken.


Megtelt élettel a külső piactér is a 2016-os Temofesztre

Az épület azonban még nem végleges. A berendezés bár megtörtént, azért mindenki észrevehette, hogy csak a modell valóságban lehetséges, hogy a tető nem szakad rá az árusokra. Illetve a világítás is elengedhetetlen a belső részekre, így a kettőt ötvöző tetőszerkezetet fogunk készíteni a továbbiakban az épületen belülre, ami által a valós életnek is megfeleltethető lesz.

 

Vissza az adatlapra

Kezdőlap

 
 
 


 Az itt található anyagok a Széchenyi Vasútmodellező Klub szellemi termékei. Felhasználásuk előtt forduljon hozzánk engedélyért!


© copyright 2017. |
www.szvmk.hu