Széchenyi Vasútmodellező Klub

KezdőlapVillamosH0eTerepasztalokGalériaKapcsolat

 
 

 Épülő autópálya
 Hanság Hát Kavicsbánya elág. Kunkenderes-malom Szántóföld Támfalatozó Varjú kápolna

 

 

   


Hát

Az állomás a kisvasúti hálózat legfiatalabb létesítménye, melyet – mikor a vonalat továbbépítették –, a legkorszerűbb technológiákkal építettek 1957-ben. A hálózat a kiágazásoknak köszönhetően több vonalból áll, am a vonatok többsége Hátra közlekedik. Hát településének nem véletlen van ám kisvasúti viszonylatban is nagynak (avagy inkább hosszúnak) nevezhető állomása: munkások tömege száll le ezen az állomáson a vonatról, hogy megkezdhessék a termelést a környék egyik legnagyobb üzemében, a Háti Zsákgyárban, melynek világszerte ismert és elismert KGST-exportterméke a méltán híres hátizsák. Az állomás ipartelepi kiszolgálóvágánya természetesen ide vezet.


Hát állomás nevezetessége továbbá az egyik bejáratánál található Far-háti szurdok. A felette átívelő acélhíd különlegessége, hogy a közút és a vasút közösen használja. A környező tájat a geológiai szempontból csodának titulálható Kakukk-szikláról kémlelheti az ide látogató. Amennyiben Hátra tekintenek, a híd mellett láthatják a Foltozott üst kisvendéglőt, ahol a megfáradt turista betekintést nyerhet a kisvárosi élet mindennapjaiba, és megkóstolhatja a helyi specialitást, az üstben főtt farhátat is.


Nem szabad megfeledkeznünk a település túlsó oldaláról sem, ahol a magyar faluvégi idill elemeinek kibontakozását láthatjuk: Gémesi Karcsi, a falu leghírhedtebb polgára érkezik vissza portájára bormámoros hangulatában, számon kérve feleségén az eltékozolt murvaőrlőt – amit ő maga adott el a szomszéd Gézának jó még múlkorában egy hasonló délutánon...

←    Előző

Következő   →

 
 
 


 Az itt található anyagok a Széchenyi Vasútmodellező Klub szellemi termékei. Felhasználásuk előtt forduljon hozzánk engedélyért!


© copyright 2018. |
www.szvmk.hu