Széchenyi Vasútmodellező Klub

KezdőlapVillamosH0eTerepasztalokGalériaKapcsolat

 
 

Akácos út
Albertfalva kitérő
Bartók Béla út
Békás-patak
E-gitár utca
Elágazás
Franczstadt
Grinzing
Kórház
Közraktár
Műszergyár
Nils Holgersson p.
Nyolcas forduló
Nyolcas kocsiszín
Oktatási központRüby-hurok
Segítő Mária utca
Sportpálya
Stadtpark
Szent András tér
Szilágyi E. fasor
Török Flóris utca
Vásárcsarnok

 

 

   

 

Nyolcas kocsiszín – új a régi helyett

 

  • Eddigi események:

2016.09.17.

 

  • A kocsiszín eredete:

A Nyolcashoz szervesen kapcsolódó kis kocsiszín már az eredeti tervekben is szerepelt. A modul mérete szintén a modellező szemmel kereknek számító számok miatt adódott: hosszúsága mindössze 80 cm, ami a hozzá csatlakozó megállós modullal együtt 1,5 méter. Kétállásos épülete az eredetileg otthoni teperasztalként megálmodott Nyolcashoz passzolt, önmagában használva teljesen megfelelt a feladatra, hiszen két villamos kényelmesen tud körözni együtt a modulon, a mellette lévő visszafogási lehetőség pedig még szórakoztatóbbá tudta tenni a játékot.

  • Miért is az átalakítás?

Hozzánk kerülve azonban a helyzet megváltozott. Modulrendszer szintjén nézve a kocsiszín méretében már koránt sem volt kielégítő, ráadásul az épület adottságai miatt csak rövidebb villamosok fértek el benne. Mindez azonban a modul méretének a számlájára írható. Ekkora helyen a szabványt is figyelembe véve valóban nem lehetett ennél többet kialakítani.


 A régi kocsiszín. Utoljára Pápán volt látható 2014-ben

Továbbá a már-már hírhedt Kleinbahn-váltók is bekavartak a dologba. Használatuk számos kötöttséggel járt, ami egy elég értelmetlen vágánygeometriához vezetett, ráadásul a gyenge minőségük méginkább rontott a modul használhatóságán. Ezért még a Nyolcas átalakításának kezdetével egy időben született az ötlet, hogy a régi, leharcolt és geometriájában is kedvezőtlen kocsiszín helyett egy, a méretében és esztétikumában is a rendszerhez illő új kocsiszínt építsünk.


Jól látható az elsősorban a Kleinbahn-váltókból és a szűk helyből fakadó előnytelen vágánygeometria

Az új kocsiszín merőben más lesz. A régiből mindössze a félbevágott hármasváltó másik felét fogja átvenni. Méreteit tekintve a régi többszöröse, 130×73 cm fog a rendelkezésünkre állni, hogy egy olyan kocsiszínt készítsünk, ami a lehető legtöbb igénynek megfelel mind befogadóképességében, mind kinézetében.

  • Búcsú a régi modultól:

Minden adott lévén először is a régi modul bontását kezdtük meg. Bár nem szabványos a keret, nem tervezzük szétbontani, hiszen nem lehet tudni, mihez lesz esetleg jó a későbbiekben.


A hármasváltü kiszabadítása volt a cél

A pálya volt az első dolog, ami lekerült a régi kocsiszínes modulról. Ez aféle fellemst a hasznossal indítatásból tettük meg, ugyanis így hozzájutottunk a hármasváltó itt lerakott feléhez.


Volt, nincs villamospálya

Bizony, a feléhez, ha eddig nem látták volna még, az eredeti geometriából fakadóan ugyanis csak így lehetett megvalósítani a szűk helyen ezt a kocsiszínt. Azonban, kuriózum, illetve az új geometria révén sem tervezzük ezt a felállást a későbbiekben sem megváltoztatni: a „fél” az új modulon is ugyanúgy helyet fog kapni.


Íme a méltán híres „félváltó”. Természetesen az új modulra kerül majd vissza

Nemsoká következnek az új modulkeretek építési munkálatai, a projekt következő frissítésekor ezzel fogunk jelentkezni.

 

 

Kezdőlap

 

←    Előző

Következő   →

 
 
 


 Az itt található anyagok a Széchenyi Vasútmodellező Klub szellemi termékei. Felhasználásuk előtt forduljon hozzánk engedélyért!


© copyright 2017. |
www.szvmk.hu